Õpilaste teadusfestival – uurimistöö tegijate pidupäev

Kuidas mõjub askorbiinhape inimese organismile? Missugune oli  Ameerika Ühendriikide roll Süürias varajase külma sõja ajal? Kas võime usaldada oma mälu? Mis on juuste väljalangemise peamised põhjused? Kui külastasite 27. ja 28. aprillil Tallinna Lauluväljakul õpilaste teadusfestivali, siis saite küsimustele ka vastused. Just nii erinevad on teemad, mida õpilased oma uurimistöödes käsitlevad. Teadusfestivalil tunnustati õpilaste riikliku uurimistööde konkursi parimaid autoreid ja juhendajaid.

Õpilaste uurimistööde riiklikku konkurssi ja teadusfestivali korraldab Eesti Teadusagentuur ning Haridus- ja Teadusministeerium. Konkursi eesmärk on toetada koolides toimuvat uurimuslikku õpet ning tunnustada uurimistööga tegelevaid noori ja nende juhendajaid. Uurimistöö või praktilise töö koostamine on Eestis põhikooli ja gümnaasiumi lõpetamise üheks tingimuseks.

Teemade mitmekesisus ja õpilaste süvenemisoskus avaldasid muljet

16. korda toimunud konkursile esitati tänavu 135 tööd 50 koolist, festivalile pääsesid stendiettekannetega 83 uurimistööd. Uurimistööde puhul hämmastas teemade mitmekesisus ja õpilaste süvenemisoskus. Nii mõnigi uurimistöö oli nõudnud kuudepikkuseid katseid, kannatlikku jälgimist, päevade kaupa arhiivi(de)s tuhnimist, kohapealseid vaatlusi, sadade lehekülgede kaupa lisamaterjali lugemist.

Žürii liikme Ülle Kikas sõnas, et kõik finaali jõudnud tööd on väga huvitavad ja tekitavad soovi iga autoriga juttu ajada. „Esitatud uurimistööd on kvaliteetsed, väga heal tasemel. Umbes pooled tööd on sotsiaal-humanitaarteaduste valdkonnast, natuke rohkem kui pooled loodus-reaalteaduste valdkonnast. Silma torkas, et üsna palju oli tervise ümber keerlevaid teemasid: tervislik toit, taimetoitlus, depressioon – ühesõnaga, inimese tervise ja heaoluga seotud teemad. Õpilased, kellega ma rääkisin, olid ka väga tublid esinejad, oma teemat tundvad tõelised entusiastid, nad tahavad kindlasti oma teemaga edasi tegeleda. See teeb südame soojaks. Žürii vaidles üsna tuliselt, missugused tööd saavad auhinnatud, sest esikümnesse pääsenud olid kõik millegi poolest väga head uurimistööd. Ka need lapsed, kes peaauhinda ei saanud, võivad väga rahul olla – nende tööd olid superhead.“

Õpilaste teadustööde riikliku konkursi eesmärk on tõsta laste ja noorte huvi meid ümbritseva maailma vastu, toetada koolides toimuvat uurimuslikku õpet ja julgustada noori juba koolis uurima teemasid, mis neid huvitavad. „Teadusfestival on rõõmus ja positiivne väljund. Uurimistöö kui üks õppekava osa on õpilast arendav võimalus, see on esimene suur iseseisev intellektuaalne töö,“ sõnas Ülle Kikas. „Teine asi, kuidas uurimuslikku õpet igapäevaselt tunnis saab tehtud. Aga usun, et õpetajad õpivad üha rohkem küsima küsimusi, mis panevad lapsi mõtlema.“

Konkursi riiklikud preemiad andis üle Eesti Teadusagentuuri juhatuse esimees Andres Koppel. Oma tervituskõnes rõhutas Andres Koppel, et teadus pole mitte ainult huvitav, vaid ka väga oluline selleks, et mõista, kuidas maailm ja ühiskond toimib. „Mul on erakordselt hea meel, et meil on nii palju noori, kes soovivad süveneda ja uurida erinevaid elunähtusi. Tänan teid, teie juhendajaid, vanemaid, sõpru ning kõiki festivali toetajaid!“

Välja anti 12 riiklikku preemiat põhikooli ja gümnaasiumiastmes, eripreemiad andsid üle enam kui 26 organisatsiooni, nende seas Kaitseministeerium, Maaeluministeerium, Keskkonnaministeerium, Siseministeerium, Sotsiaalministeerium, Eesti Teaduste Akadeemia, ülikoolid, muuseumid ja teadusharidust populariseerivad asutused.

Gümnaasiumiastme esikohad

Gümnaasiumiastmes pälvisid I preemia kaks õpilast: Mirel Mesila Tallinna Reaalkoolist töö „Proteiinkinaasi Aurora B jaoks biligandsete inhibiitorite arendamine ning biokeemilise mitte-radioaktiivse inhibeerimismeetodi väljatöötamine“ eest ja Brita Laht Saaremaa Ühisgümnaasiumist töö „Tärklist sisaldava Maxima komposteeruva kilekoti materjali ja kolme uudse LDPE ning tselluloos-stearaadi komposiidi anaeroobne lagunemine aktiivmudas“ eest. Mirelit juhendasid Darja Lavõgina Tartu Ülikoolist ja Kersti Veskimets Tallinna Reaalkoolist, Britat Riinu Härmas ja Anne Menert Tartu Ülikoolist.

Mirel Mesila valiti ka Eesti esindajaks USAs maikuus toimuvale ülemaailmsele noorte teadlaste konkursile Intel ISEF ning Brita Laht Eesti esindajaks Euroopa Liidu noorte teadlaste konkursil  tänavu septembris Tallinnas. Sinna valiti veel Jasper August Tootsi Hugo Treffneri Gümnaasiumist tööga „Galaktoseemia skriining Beutler meetodiga“ ja Anni Britta Pajoma Tartu Jaan Poska Gümnaasiumist tööga „Pseudomonas pseudoalcaligenes tüve C70 katehhooli 2,3-dioksügenaasi mõju uurimine knock-out mutandi konstrueerimisel“.

Brita Lahe uurimistöö pälvis lisaks veel Siseministeeriumi eripreemia ja Tallinna Ülikooli digitehnoloogiate instituudi eripreemia.

Seotud uudised

Õpilaste teadusfestival 2017 kutsub külastama!

1. March 2017

Õpilaste teadusfestival on pidu kõikidele teadushuvilistele – lastele ja õpilastele, õpetajatele ja lapsevanematele jne. Festival toimub kord aastas aprillikuus. 2017. aasta festival toimub 27.-28. aprillil Tallinnas Lauluväljakul ja on…

Teadusagentuur ootab konkursile õpilaste teadustöid

27. November 2013

Eesti Teadusagentuur koostöös haridus- ja teadusministeeriumiga kuulutas välja 2014. aasta õpilaste teadustööde riikliku konkursi. Konkursitööde esitamise tähtaeg on 1. märts 2014 ning konkursil võivad osaleda kõik kuni 19-aastased…