Parimad õpilasfirmad käisid peaministri vastuvõtul

Eesti õpilasfirmade võistluse finalistid, kokku 60 koolinoort, käisid 22. mail Stenbocki majas peaminister Taavi Rõivase vastuvõtul. Lisaks andis peaminister üle ka Aasta Ettevõtlusõpetaja 2014 tiitli, mille pälvis pikaaegne õpilasfirmade juhendaja, Ene Saar, Tallinna Reaalkoolist ja Aasta Mentor 2014 tiitli, mille pälvis meditisiiniettevõtja Indrek Kask.

Peaminister Taavi Rõivas, kes on ka ise õpilasfirma programmi vilistlane, kutsus üles noori unistama suurelt ning lisas, et pärast tunnustust peaministrilt ei tasu kohe kindlasti loorberitele puhkama jääda – pigem tuleks suhtuda sellesse kui alles algusesse, kust edasi minna veel pikk tee. Eesti suurimaks eesmärgiks nimetas ta seda, et siin elavad inimesed oleks õnnelikud ning just sel põhjusel julgustas ta noori ise endast kõike andma ja õnne poole püüdlema.

2013/2014 õppeaastal osales Junior Achievementi õpilasfirmade programmis kokku üle 200 õpilasfirma ning umbes tuhat noort üle Eesti. Noored valmistasid kooliaasta jooksul mitmeid erinevaid, põnevaid ning kasulikke tooteid, suutes neid ka väga edukalt müüa. Aprillis toimunud Eesti õpilasfirmade võistlusel pälvis 16 firma seast esikoha Õismäe Vene Lütseumi õpilasfirma DK Koolitus, kes pakuvad koolitusi suhtlemisraskustega noortele.

Junior Achievementi nõukogu liikme, Swedbanki korporatiivpanganduse juhi, Tauno Vanaselja sõnul annab õpilasfirma noortele esimese riskivaba ettevõtluskogemuse. „Kui noored saavad ettevõtlusest esimesena positiivse kogemuse, innustab see neid ka edaspidi. Õpilasfirma programm on aasta-aastalt arenenud ja sel aastal on heameel tõdeda, et noored on leidnud tee ettevõtjateni, tehes koostööd ja turundades otse oma tooteid-teenuseid,“ märkis Vanaselja. Näiteks Eesti õpilasfirmade võistlusel kolmandaks jäänud EasyClip tegi koostööd Tallinn Music Week´iga.

Aasta Ettevõtlusõpetaja tiitli pälvinud  Ene Saar Tallinna Reaalkoolist on õpilasfirmasid juhendanud mitmeid aastaid. Sel aastal juhendas ta Eesti Õpilasfirmade võistlustel kolmanda koha saanud õpilasfirmat Sants. Lisaks teoreetilisele õppele klassitundides on ta kaasanud õppetöösse ka mitmeid äri-inimesi. Seeläbi on Ene Saar täiendanud noorte vaid muidu teoreetilisi kooliteadmisi ka praktilise kogemusega.

Aasta Mentori tiitli saanud meditisiini ja digitervise valdkonna ettevõtja Indrek Kase kohta on õpilased öelnud, et ta on särasilmil valmis panustama noortesse ja nende tulevikku. Ta on positiivne, motiveeriv, järjepidev, ergutades noori sihikindlalt tegutsema oma ettevõtmiste nimel. Ta aitab leida näiliselt võimatutes olukordades geniaalselt lihtsad lahendused ja juhendab noori koolitundide vahepealsetel aegadel Facebook´i ja meili teel, lausa „sunnib“ noori oma mugavustsoonist välja astuma.

Õpilasfirmade programmi on Eestis üle 20 aasta korraldanud JA Eesti. See võimaldab noortel saada reaalse ettevõtluskogemuse minimaalse riskiga. Sellist kogemust väärtustavad üha enam ka erinevad Eesti ettevõtjad – aastaid on õpilasfirma programmi peatoetajaks Swedbank.

Eesti õpilasfirmade kõrge tase on tuntud üle Euroopa. Iga-aastasel Euroopa õpilasfirmade võistlustel on Eesti viimase kümme aasta jooksul saanud lausa viis korda esikolmikusse. See on parim tulemus üle terve Euroopa.

Juba kahe kuu pärast toimub taaskord Euroopa õpilasfirmade võistlus. Esmakordselt korraldab selle Tallinnas JA Eesti. Tegemist on 25. juubelivõistlusega ning läbi aegade suurima Euroopa võistlusega – kohale saabuvad 38 Euroopa riigi parimad õpilasfirmad. Omadele kaasa elada ning Euroopa parimaid vaada saab 24. juulil Viru keskuses.


Foto autor Angela Leppik
 

Seotud uudised

Selgusid Eesti õpilasfirmade rekordlaada parimad

13. February 2017

Välja jagati ligi 30 auhinda 15 kategoorias! 11. veebruaril toimus Tallinnas, Kristiine ja Rocca al Mare keskustes kõiki seniseid osalusrekordeid purustav Eesti õpilasfirmade laat 2017, mis ühtlasi kandis…