Noor Eesti leiutaja võitis Gruusias rahvusvahelisel leiutajate olümpiaadil hõbemedali

Kadrina  Gümnaasiumi 10. klassi õpilane Kren  Koosapoeg  võitis Gruusias toimunud rahvusvahelisel  leiutajate olümpiaadil hõbemedali. 2.-6. maini Tbilisis toimunud 8. rahvusvahelisel noorte leiutajate olümpiaadil (International Young Inventors Project Olympiad) esindas Kren  Koosapoeg  Eestit siinse noorte leiutajate konkursi preemiasaajana. Kreni tööd juhendas Kadrina Keskkooli õpetaja Karl Meos. Eesti õpilasleiutajate riiklikku konkurssi korraldavad Eesti Teadusagentuur ja Haridus- ja Teadusministeerium.

Olümpiaadil osales 113 projekti 41 riigist, osalevaid õpilasi oli 135.

Kreni töö Valvekarp on  iseseisev valvesüsteem, mida kasutaja saab ise oma vajadustele vastavalt kontrollida ja seadistada. Valvekarbiga saab ühendada liikumisanduri, kaamera ja mikrofoni, aga nt ka näiteks suitsu-, temperatuuri-, õhuniiskuse- ja vingugaasianduri ning mitu erinevat kaamerat.

Erinevaid andureid koos kasutades saab väga mitmekülgse turvaseadme, mida saab kasutada erinevates tingimustes – näiteks tavalise valveseadmena, mis teavitab omanikku liikumisest vms, beebimonitorina, kaasaskantava turvaseadmena – näiteks suvel saab Valvekarbi jätta telki või autosuvilasse, et metsas või linnas rännates varal silma peal hoida sõltumata sellest, kui kaugel kasutaja  Valvekarbist asub.  Need on vaid mõned näited.

Kasutaja saab ise määrata, mismoodi ta saab teavituse Valvekarbist, nt sms, märguanne telefoni või e-kiri. Seade on iseseisev – see ei kasuta servereid,  vaid kogu info on ainult Valvekarbis endas ja seepärast ei ole ka kuutasu (välja arvatud internetiühendus). Seade on mõeldud igaühele, kes soovib midagi valvata, aga ei taha selleks kasutada keerulist ja mahukat turvasüsteemi. Sihtgrupiks ei ole firmad, kel on vaja valvata väga suurt ala.

Ideele tuli Kren siis, kui tema väikesele vennale oli vaja beebimonitori, aga poes saadaolevad lahendused ei olnud sobivad. Valvekarbist on Krenil valminud ka prototüüp, millel töötavad kõik põhifunktsioonid, sh SMS-i ja e-kirja koos pildiga saatmine, kui kaamera vaateväljas toimub liikumine.

Eestisse tagasi jõuavad Kren ja teda saatev juhendaja Karl Meos 6. mail kell 14.20 ( Varssavist saabuva lennuga).

Lisainfo:

Margit Lehis, Eesti Teadusagentuur, õpilasleiutajate riikliku konkursi koordinaator, tel 5203270

Seotud uudised

JA Eesti spetsialistid koolitasid Gruusias õpetajaid ja õpilasi

19. May 2015

12.-17. maini viibis Gruusias Eesti välisministeeriumi humanitaar- ja arenguabi projekti rahastusel JA Eesti spetsialistide delegatsioon. Projekti „JA Gruusia liitmine Euroopa ettevõtlushariduse perega“ toel viidi Gruusias läbi mitu koolitust…