Lapse spetsialiseerumine ühele spordialale ei taga veel tulevikuedu

Töös käsitleti California ülikooli üliõpilassportlaste ja tervisesportlastest tudengite kehalisi võimeid. Seejuures ei ilmnenud mingit tõendust levinud arusaamale, et parimate sporditulemustega noored oleksid oma karjääri alustanud varajases lapseeas. Üliõpilassportlaste lapsepõlveaastad sarnanesid kaaslaste omadele, tegeledes palju vabaajaspordi ja liikumisega. Hoopis suurema tõenäosusega harrastasid nad lapsena erinevaid spordialasid ning keskendusid vaid ühele alale alles hilisemas teismelise eas.

Spordimeditsiini ekspertide hinnangul on enamik edukaid atleete tegelenud lapsepõlves erinevate spordialadega. See tagab lapse erinevate oskuste õppimise ja arengu ning annab hiljem võimaluse valida endale just see ala, mis kõige rohkem rõõmu pakub.

Millegipärast levib inimeste seas uskumus, nagu peaksid tulevikuedu nimel lapsed keskenduma spordile juba maast madalast. Uuringutulemused näitavad aga märksa teistsugust pilti ja edu vaatekohast näib varajane spetsialiseerumine olevat pigem kahjulik. Vaid ühel spordialal intensiivselt treenivad lapsed on ka altimad ühetaolise ülepingutusega seotud vigastustele.

Loe tervet Katrin Saki avaldatud artiklit ERR Teaduseportaalist

Loe ka lisaks: Specializing in one sport as child no guarantee of future success (msn Healthy Living)
 

Seotud uudised

Vanemate mitmekesine tähelepanu tagab lapse edu algkoolis

16. september 2013

Algkooliõpilased, kes on oma õpingutes edukad, saavad vanematelt oluliselt rohkem ja mitmekesisemalt tähelepanu ja muid ressursse, võrreldes nende koolikaaslastega, kel nii hästi ei lähe. Nii selgub Indiana ülikooli…

Veel on võimalik osaleda klassiekskursioonide konkursil #MeieReis

25. aprill 2017

Käimas on klassiekskursioonide konkurss #MeieReis, mille raames kutsutakse õpilasi looma oma unistuste ekskursiooni. Peaauhindadeks on parimate reiside maksumuse tasumine, publiku lemmikule on eriauhind Eesti Rahva Muuseumilt. Konkursile saab…

Kaubanduskoda külastas 100.ndat partnerit RagnSellsi

13. mai 2013

29. aprillil andis Kaubanduskoja peadirektor üle võrgustiku „Unistused ellu!“ partnertunnistuse sajandale partnerile – Ragn-Sells ASile. Kaubanduskoja peadirektor Mait Palts andis 100. partnertunnistuse üle Ragn-Sells ASi ärijuhile Agu Remmelgile.…